Nieuws > 10 boekhoudingstips voor ZZP’ers

10 boekhoudingstips voor ZZP'ers

Als zzp’er is het belangrijk om een goede boekhouding bij te houden. Niet alleen om te voldoen aan de belastingwetgeving, maar ook om inzicht te krijgen in je financiële situatie en om je bedrijf te laten groeien. Wij geven je aan aantal handige boekhoudingstips voor zzp’ers.

1. Houd je privé- en zakelijke financiën gescheiden

Als zzp’er is het verleidelijk om je zakelijke en privé-financiën door elkaar te laten lopen. Het zorgt alleen heel snel voor verwarring en het is niet toegestaan door de belastingwetgeving. Zorg er daarom voor dat je een aparte zakelijke rekening hebt en gebruik deze alleen voor zakelijke transacties.

2. Maak gebruik van boekhoudsoftware

De holy grail? Dat is de juiste boekhoudsoftware. Je kunt hiermee facturen maken, betalingen bijhouden en rapporten genereren. Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s op de markt, dus kies er een die het beste bij jouw bedrijf past. Fijne ZZP boekhoudprogramma’s zijn Paperdork of Moneybird.

3. Bewaar bonnetjes en facturen

Het is belangrijk om alle bonnetjes en facturen goed te bewaren, zodat je deze later kunt gebruiken voor je belastingaangifte. Maak bijvoorbeeld een mapje aan op je computer of bewaar alles in een fysieke map. Even labelen en voilà, jij vindt later supersnel terug wat je zoekt.

4. Plan vooruit

Als zzp’er is het handig om vooruit te plannen. Maak bijvoorbeeld een begroting voor het komende jaar en houd hierin rekening met alle kosten en inkomsten. Dit geeft je inzicht in je financiële situatie en helpt je om betere beslissingen te nemen.

5. Wees op tijd met je belastingaangifte

Elk kwartaal moet je belastingaangifte doen over de BTW. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet, zodat je geen boetes krijgt. Check ook even welke aftrekposten je kunt gebruiken: inkoopkosten, administratiekosten, reiskosten, verzekeringen, inhuur van collega zzp’ers, eten en drinken met zakenrelaties (je mag 80% aftrekken), bedrijfsruimte, relatiegeschenken (80% als het om eten en drinken gaat), vakliteratuur en sponsoring. Op die manier betaal je nooit te veel belasting.

6. Hou je zakelijke kilometers bij

Over aftrekposten gesproken. Hou altijd je zakelijke kilometers bij. Wel vervoersmiddel je ook gebruikt, je mag altijd 0,21ct van je winst aftrekken.

7. Vergeet ook je uren niet bij te houden

Werk je als ondernemer minimaal 1225 uur per jaar voor je bedrijf? Dan heb je recht op belastingvoordeel zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Bij een controle van de belastingdienst moet je bewijzen dat je die uren hebt gemaakt. Registreer je uren dus in een Excelsheet of boekhoudprogramma. Alle tijd die je besteed aan je werk telt mee.

8. Controleer je KVK-codes en verzekeringen

Die dienen namelijk up-to-date te zijn. Bij bepaalde verzekeringen zijn dekking en premie gebaseerd op je omzet – denk aan beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen. Werk je gegevens regelmatig bij. Verzekeringen zijn overigens ook vaak gekoppeld aan je inschrijving bij de KvK. Aan jouw bedrijfsactiviteiten zitten codes gekoppeld. Heb je niet direct van je bedrijf, maar pas later een webshop geopend? Geef dat dan door. Anders kan het zijn dat je niet verzekerd bent voor die activiteiten.

9. Blijf op de hoogte van de belastingwetgeving

De belastingwetgeving verandert regelmatig, dus het is essentieel om hiervan op de hoogte te blijven. De website van de KvK plaatst regelmatig updates.

10. Huur een boekhouder in

Gaat je bedrijf lekker en heb je zelf minder ruimte (of zin) om met je boekhouding bezig te zijn? Ga dan voor een boekhouder. Hij, zij of hen kan je helpen met het bijhouden van je financiën. Kun jij je weer lekker focussen op je bedrijf.

Meer boekhoudingstips voor ZZP'ers nodig?

Dan staan wij voor je klaar. Kom gerust eens naar onze flexplekken of check ons andere blog over de administratie voor ZZP’ers.

Benieuwd naar meer info of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!
Contact opnemen
Whatsapp